Monday, January 10, 2011

my first day

Assalamualaikum.....
(*_*)
         Ni petama kali ak edit blog ni,...so xtau nak ckp apa walaupn pk dr smalam lg nak cta apa kat blog ak...harapan ak nak jd perempuan bloger yg dikenali ramai.(perasan kan) xpa2 ak akan usaha..haha
Sebenaqnya ak terkezut sbb ak br je nak mula wat blog,xdan nak kata apa2 lg dah ada sorng follower yang setia..xtau la mai dr mana...tp apapun thanks ya Yana Rashid.... i xtau mana sepecialnya diri i niw..haha.
untk first post ni ak nak kenaikan dr ak ni kat spa2 yg sudi baca2 blog ak yg mengarut ni... kalau dah smpai ayat ni anda baca, terang2 na dah tau la asai mana minah kereq mcm ak ni..PENENG MAI........LA.... (pakat mai siniiiiiiii..) 2 lagu pesta sg nibung..huhu..selalu tiap2 taun ak p, tp taun lepas xp la coz xdak can...mak xbg..haha

          Ok2..kembali pada main,pasai ak..ak ni dilahirkap pd tgn 88(ong 2....tahun naga) sapa yg beranak tahun ni kira terbaik la tambah2 creative n innovetive mcm ak ni..haha. so bila dah beranak mst la ada tempat beranak kan?tempatnya kat kubang semang,umah mak ak..kr umah ak la jgk...sampai skrng ak tngai kat umah 2...barakallah la umah 2..huhu,...kira umah dr thn 88 sampai skrng.,,.nampak sgt la umah 2 xhebat kat?but fo me...2 la syurga ak...walaupon xbesaq n xmewah mcm umah Fatin Liyana.,,tp ak sentiasa bersyukur... Mak ak nama KHALIJAH MAHMUD..seorang yg tegas n pandai mengurus umah tangga..semua anak2 mak ak(kira akak abg ak la) boleh dikatakan berjaya la..huhu. Mak ak ni garang gila...adap mau jg la depan mak ak kalaudak dapat satu pandangan yg menusuk darinya..haha...mmg mak ak garang tapi xpenah pon tibai(pukul,rotan,belasah dll) ak n kak ila ak..cukup dgn marah ja,ak tkt, teriak(nangis) mcm kn belasah..huhu.. mak ak cakap ak ni air mata duyung...xleh kn mrah..so mcm mn nak tibai kan??
2 la mak ak, ak sayang sangat2 mak ak..huhu.
  
        Bak kata orang kasih Ibu sampai kesyurga, kasih Ayah dibawak mati...boleh dikatankan hidup ak ni sempurna la sebab ada mak.ada abah,ada kak n ada abang...tp xdak adik lak...tp xpa la..ak jadi adik..huhu.. AHMAD MD NOH 2 nama Abah ak la...seorng yg penyabar coz bila mak ak bising abah ak wat dekk ja..huhu. xpenah nak marah ak..tibai lg la xpenah.. walaupon abah ak bukan seorang guru, tp ak sangat bangga kat abah ak ni coz even keja besa2 ja, abah ak xpenah abaikan tanggungjawab kat famaly..kadang2 kesian lak tgk abah ak keja sampai la ni..xsabaq nak grad than leh tolong mak abah ak...doa2kan la ak cepat dapat keja..huhu...kalau boleh ak nak suami yg pangai mcm abah ak ni...cool ja....yg paling best dgn abah ak ni tiap2 waktu kalau xdak keuzuran mst p sembahyang kat masjid Kubang Semang.. ingt lg dulu time ak kecik2..abah ak selalu bwk ak p masjid lama 2 time asar walaupon ak pompuan..time 2 ak tadika lg..xtau sembahyang lg pon,...tp bila dgr abah aku azan(bila imam xmai) rasa sejuk ja perut..hehe...bangga kot..haha.. time jemaah semua sembahyang...ak duduk belakang kat tp tempat mandi mayat..gerun jgk la coz ak ni penakut..nak dok luaq masjid lg takut coz ada kubur walaupon waktu siang..2 la ka..haha.. lepas ja abah ak sembahyang....kami p pekena kuih kat kedai..2 la rutin ak dgn abah ak dulu2..la ni dah besaq...dah pandai wat blog pon...so xikut dah la..smbyg kat umah ja..hehe... kalau nak diikutkan bayak masa kecik2 ak dgn abah ak lg dr mak ak coz dl mak ak keja kilang..abah ak keja kat pam minyak ja.. yg paling best kisah ak dgn abah ak adalah ROTI CANAI...mkanan kegemarah ak time pg2 dr dulu smpai la ni..xtau kenapa tiap2 pg mkn roti canai tp xgemuk2 pon ak ni..tension btoi..tp 2 mngkin hikmah la kan...kalau dah obes la ak mkn roti canai tiap2 pg.hhu...


*time hari ibu


*time nak p umrah



     OK ni cta pasai abang kak ak lak...abg sulung ak ni nama dia HAZLI...dulu ak rapat sgt dgn dia coz dia suka ngusik ak la...kalau time ak mandi,dia suka tutup lampu..oleh kerana ak ni penakut..mst la ak jerit.. dulu2 depa umah ak mcm ada hutan kecik la...abg ak ni boleh lak nak ngusik ak, dia dukung ak letak kat hutan 2,than dia lari msk umah tutup pintu... bayangkan apa perasaan ak...mesti la tkt sebab ak penakut... gumbira la dia dapat wat ak teriak..huhu.. hanya ak ja tau betapa lawaknya kejadian 2.. ada satu lg, abg ak ni suka bwk ak ronda2 naik moto..ronda2 kampung.. than bila smpai kat jalan sunyi ka, kat kawasan umah cina yg banyak angjing ka.. dia dgn jahatnya turunkan ak n belah dgn moto dia...apa lg ak teriak n ligan(kejar) dia la....seronok la hati dia dapat wat ak sesadis mcm 2...jehat kan..tp sejak2 dia xsiden(kemalangan)..dia putus tangan kiri..start 2 la dia kurng rapat dgn ak...sbgai adik mst la ak sedih kan...tp alhamdulilah la dia selamat n sekarng leh lagi keja dgn kuderat tgn kana n 2 belah kaki yg ada..pengajarnnya adalah BERHAIT2 DIJALAN RAYA...tp abg ak berhati2...cm org lain yg xbrhati2 p langgaq dia..nanya ja kan...tp semua 2 ada hikmah....2 la cta abg sulung ak..sekarng dia dah kawin n ada sorng anak nama MUHAMMAD FIRDAUS...mini dia nama KAK NONI,,,,kak ipat ak yg terbaik...(^_^)

   ROSYINI @ SYINICOLLECTIONS kak sulung ak,ak pnggil kak ini..huhu..kira kak terbaik yg penah ak ada la... zaman kecik2 ak xbayak dgn dia coz bila ak mula mengenal dunia, dia dah g belajaq kat UTM JOHOR, so jrng2 balik umah coz cost tmbng bus sgt mahai time 2..so time cuti2 sem ja dia balik...tp ada la jgk memori ak dgn dia dulu2 time mndi dia ajaq ak syampo rambut..dulu2 ak ni liat ckit nak sabun n syampo rambut... kak ini ajaq bila syampo rambut, kena baca ABC sampai Z..pastu baru leh cuci...pas 2 lg kak ini suka suruh ak sikat rambut dia yg kerinting 2...so sbgai adik yg sgt baik..ak sikat ja..hehe...ada satu hari 2 kuku kaki ak hampit2 terkuluaq sbb pinggan hempap kaki...sgt sakitttttt........dah memang terkulai2 dah kuku 2..tp ak takut nak cabut..malam 2 kak ini ajak tdo dgn dia,, tup2 pg esk kuku 2 dah ilanh...rupa2nya dia cabut..huhu.....syukur xsakit..moralnya: jgn takut untuk sakit untuk kecantikan kuku yg kekal abadi coz pas 2 kuku 2 tumbuh balik..huhu...walaupon xbyk masa kami bersama, ak tetap syg kak ini coz dia xpenah jarakkan hubungan kami..bila abih ja dia stdy,,kak ini kawin dgn ABANG DIA, org JOHOR satu class time zaman2 u dulu...sekarang dikurniakan 3 org cahaya mata yg bersinar2 bernama MUHAMMAD RASYIDAN,NORSYAMSINAR & NORSYAHIRAH... semua comel2 mcm mak dia..huhu.. Abg din pon terbaik mcm kak noni..walaupon ak dgn abg dia xla rapat sgt..jrng ckp..tp ak tau dia baik coz abg dia jg kak ini dgn sgt baik...xkedekut pon..cuba bayangkan tahap mana baiknya abg ipaq ak ni sehingga sanggup belikan moto MODENAS CT 100 kat ak sem lepas supaya ak senang p menuntut ilmu kat PUNCAK ALAM yg memang puncak 2?//???baik sgt kan?kak ini pon baik jgk coz ada share beli moto 2...thanks ya.. kalau xbelikan moto pon cek syg kak n abg..haha...sweet dak?...k la cukup untk cta kak ini ak walaupon byg sgt nak cta..

      Kita teruskan dgn kak ak yg terakhir, ROSYILA AHMAD....dulu2 ak rasa malang gila ada kak ila coz kami mmg xngam langsung...kalau bunuh org 2 xsalah dalam agama,,dah lama dah...hehe...kak ila sk cr gaduh dgn ak..mntang2 la ak manusia lemah...tp selalunya ak menang la..hehe...xbayak masa kecik ak dgn kak ila...walaupon dia ada2 ja kat umah 2..tp ak anggap mcm xdak ja..hehe...semak ckit dia 2 dulu..xdak langsung sifat seorng kakak...dah la dok men masak2 ja..bosan betoi(tipu ja..haha)...tp la ni persepsi ak terhadapnya sudah berubah..huhu..ak syg kak ila..(aduh...apa yg ak cakap ni) tp betoi mmg ak syg kak ila...walaupon xdak la bnyak sgt kebaikan yg dia bg kat ak...tp sifat2 seorng kakak terserlah pabila dia jg ak time ak demam kat alamanda dulu2..lani pon kalau ak demam kat puncak alam pon dia mai tolong jg (+tlong habihkan duit ak..haha)...tp xpa..wang bukan segala2nya..hubungan yg ada antara kami 2 la yg wat kami happy skrng....doaku semoga dia bahagia la..semoga dapat pakwe cepat supaya mak leh wat kenduri kawin tahun ni..huhu....apa yg ak tau kak ila pon bangga ada adik mcm ak ni....haha...sebab dia penah ckp dulu....dia dok cta kat mbr2 kata adik dia pandai masak megi yg sedap..haha...

      ish..kalau nak cta semua pasai family ak..backpain ak nak taib sm 2..huhu...kalau cta ak ni wat angpa rasa syok ckit..bersyukur la...tp mcm boring ja.....sory la coz ak xsuruh baca pon..angpa ja yg terbacakan..hehe...apa pon terima kasih la ya...salam(*_*)



*ni la mak n abah ak dgn cucunya....


*ni family ak la...tp abang n kak noni xdek coz raya kat umah kak noni


*abang n kak noni



5 comments:

  1. selamat datang ke dunia blogger ! :)

    ReplyDelete
  2. weh apa ni awai2 entri dh bongkak ni.reject reject;p haha,selamat mem-bloging nana.dah popular jgn lupa aku no ;)

    ReplyDelete
  3. fariza: terimas lew...huhu
    yana: bukan riak la,,2 hakikatnya ak..haha

    ReplyDelete